Wat moet ik regelen als ik ga emigreren?

09 mei Wat moet ik regelen als ik ga emigreren?

new-south-wales-inland-1387003-mVandaag kwam ik een leuk artikel tegen op de site van de Rijksoverheid. Handig als je naar het buitenland wilt verhuizen!

Wat u moet regelen als u gaat emigreren, is afhankelijk van het land van bestemming. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma’s, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Deze documenten moet u voor uw vertrek rechtsgeldig laten maken.

Informatie bij ambassades en consulaten

U kunt uitgebreide informatie aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Daar weten ze precies wat u moet regelen. Wilt u gaan wonen in een andere lidstaat van de Europese Unie? Op Europese websites vindt u informatie over uw rechten, plichten en mogelijkheden.

Vraag DigiD aan voordat u vertrekt

Met uw persoonlijke DigiD kunt u zich identificeren op websites van de Nederlandse overheid. Ook kunt u met DigiD online zaken regelen, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst. Een DigiD aanvragen is alleen mogelijk als u staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Vraag uw DigiD daarom in ieder geval aan voordat u zich uitschrijft bij uw gemeente.

Belastingen, zorgverzekering en pensioen

Informatie over belastingzaken krijgt u via de BelastingTelefoon en op de website van de Belastingdienst. Meer informatie over de zorgverzekering bij verblijf in het buitenland vindt u op de website van het Zorginstituut Nederland. Bij uw pensioenfonds kunt u navragen wat u moet regelen voor uw pensioen.

Uitkering

Ontvangt u een uitkering en gaat u in het buitenland wonen? Meld dit dan bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U kunt niet in alle gevallen uw uitkering meenemen naar het buitenland.

Maatregelen tegen export uitkeringen naar landen buiten de EU

Het kabinet wil de export van uitkeringen naar landen buiten de EU beperken. Neem voordat u vertrekt contact op met uw uitkeringsinstantie. Deze instantie kan u verder informeren over de eventuele gevolgen voor uw uitkering.

Legalisatie documenten

Wanneer u emigreert, kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Bijvoorbeeld een akte van de burgerlijke stand. Een document dat in Nederland rechtsgeldig is, is dat niet automatisch ook in het buitenland. Door legalisatie van Nederlandse documenten weten de buitenlandse autoriteiten dat het document geldig is.

Diplomabeschrijving geeft uitleg over opleiding

Als u naar het buitenland vertrekt, kunt u een diplomabeschrijving van de Nuffic meenemen. U kunt daarmee uitleg geven over uw Nederlandse opleiding en bijbehorend diploma. Bijvoorbeeld aan uw toekomstige werkgever, aan overheidsinstanties of aan een onderwijsinstituut. Soms moet u een erkenningsprocedure van de bevoegde instantie van uw beroepskwalificatie(s) doorlopen.

Op de website van de Europese Commissie vindt u per land een overzicht van erkende (beschermde) beroepen. Een beschermd beroep is een beroep dat u alleen mag uitoefenen na toestemming van een bevoegde instantie. Zo is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de bevoegde instantie voor artsen en apothekers.

Aflossen studieschuld vanuit het buitenland

Als u in het buitenland woont, gaat het aflossen van uw studieschuld gewoon door. Meerinformatie over de aflossing van uw studieschuld vanuit het buitenland vindt u op de website van DUO.Beantwoord onze website niet al uw vragen? Geen probleem. Stel uw vragen via ons contact formulier en wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.